Davant d’una decisió tan important com és la de començar a construir la teva pròpia casa des de zero tots volem està molt ben informats. I així ha de ser. Idees clares sobre les opcions que ens ofereix el terreny, comparatives i explicacions professionals sobre les possibilitats de construcció, informació precisa sobre els pros i els contres dels tipus d’arquitectura, pautes directes i sense embuts. En aquest post, trobaràs una comparativa clarificadora sobre els avantatges i els inconvenients de les cases prefabricades versus les de construcció tradicional.

Si tens un solar i et planteges començar l’aventura de construir-hi la teva nova casa, et recomanem seguir llegint!

En els últims anys, les cases prefabricades han experimentat un creixement important causat probablement pels elevats preus de la construcció tradicional i per la crisi generada en el sector.

Bé, a continuació et donem el nostre punt de vista sobre els pros i els contres d’una casa prefabricada en comparació amb les cases de construcció tradicional. Després, tu esculls!

camarabonastre_staanna_03

Casa d’obra nova, en mètode de construcció tradicional. De Càmara·Bonastre.

CENTRE D'ENERGIES (ZONA FRANCA)
Imatge de casa prefabricada via Hormipresa

AVANTATGES DE LAS CASES PREFABRICADAS VERSUS LES DE CONSTRUCCIÓ TRADICIONAL

1. PREU INICIAL MÉS ECONÒMIC:

Una casa prefabricada es basa en sistemes modulars estandarditzats construïts en fàbriques fora del terreny on finalment s’alçaran. La construcció d’aquests panells en sèrie i el conseqüent estalvi en mà d’obra, en temps d’execució de l’obra així com l’estalvi en materials més costosos justifica que el preu base d’una casa prefabricada sigui (insistim: d’entrada) més econòmic que el d’una casa de construcció convencional.

Casas prefabricadas
Imatge de casa prefabricada via Casas Homm

casas prefabricadas ventajas
Imatge de casa prefabricada via Hormipresa

2. CONSTRUCCIÓ MÉS SOSTENIBLE:

Tot i que fora de l’àmbit de les cases prefabricades existeixen molts sistemes de construcció que són extremadament sostenibles, una casa prefabricada pot superar ràpidament el grau de respecte al medi ambient durant el seu muntatge si ho comparem amb una d’obra convencional on el temps de construcció s’allarga i a més tota l’activitat es realitza sobre el propi terreny comportant més impacte ambiental. Les cases prefabricades es construeixen en un procés industrial optimitzant materials i energia i minimitzant residus i sobre el terreny definitiu s’hi realitza només el muntatge i els acabats generant així una menor intervenció sobre el medi ambient.

càmara bonastre arquitecturaImatge d’obra tradicional de Càmara·Bonastre

casas prefabricadas
Imatge de casa prefabricada via Hormipresa

3. OBRES MÉS RÀPIDES:

Tots els mòduls que constituiran la casa prefabricada es fabriquen a la vegada i amb molta més rapidesa que en la construcció, per exemple, d’una façana d’una casa convencional. Per tant, és lògic que el temps total de construcció serà molt més curt. Mentre la construcció tradicional de la teva nova casa pot suposar un temps mitjà d’un any, una casa prefabricada pot estar llesta en només 4 o 6 mesos.

 

casas prefabricadas pros y contrasImatge del procés de muntatge d’una casa prefabricada, via Habitissimo

ventajas casas prefabricadas
Imatge de casa prefabricada via Casas Prefabricadas Cube

4. TRÀMITS ADMINISTRATIUS MÉS ÀGILS:

Optar per una casa prefabricada no t’evitarà tràmits administratius ni obtenció de permisos (llicència d’obres majors, direcció d’obra, llicència de primera ocupació, cèdula d’habitabilitat, certificat energètic…) però és cert que, al ser models que es repeteixen, bona part de la documentació necessària es pot aprofitar d’un model a un altre fet que alleugereix el procés (en temps i costos).

Recorda, a més, que els habitatges prefabricats també es sostenen sobre ciments i també requereixen ser connectats a les xarxes de subministraments amb les gestions que això comporta.

INCONVENIENTS DE LES CASES PRE-FABRICADES VERSUS LES DE CONSTRUCCIÓ TRADICIONAL

1. FALTA D’EXCLUSIVITAT EN EL DISSENY:

Com és lògic, una casa prefabricada es basa en uns models concrets i limitats entre els quals pots escollir la que més s’adapti a les teves necessitats funcionals i estètiques però, una casa prefabricada tal i com es coneix fins ara, mai podrà ser una casa 100% feta a mida per a tu com és el cas d’un habitatge convencional que es dissenya de zero en base a les teves necessitats més úniques i personals.

És cert que actualment existeixen molts models de cases prefabricades que incorporen diferents materials i algunes aconsegueixen dissenys arquitectònics realment espectaculars (amb el seu preu corresponent, més elevat). També és cert que la majoria de fabricants de cases prefabricades donen l’opció d’incorporar canvis al disseny inicial però també amb limitacions i amb la conseqüent pujada de preu.

 

ventajas e inconvenientes casas prefabricadas
Imatge de casa prefabricada via Casas Prefabricadas Cube

camarabonastre_staanna_12
Casa d’obra nova, en mètode de construcció tradicional. De Càmara·Bonastre.

2. QUALITAT MENOR DE LES ESTRUCTURES I ACABATS:

Encara no s’ha pogut confirmar que la construcció en panells prefabricats ofereixi la mateixa resistència i la mateixa qualitat estructural que les construccions tradicionals de ciment i totxana. El que si és cert és que les cases prefabricades, degut als materials utilitzats, requereixen una major tasca de manteniment com ara repassos de pintura, tractaments de resistència a incendis o de prevenció de la humitat.

càmara bonastre arquitecturaImatge del procés d’obra d’una casa d’obra nova en mètode tradicional, de Càmara·Bonastre

casas prefabricadas inconvenientes
Imatge de casa prefabricada via Eurocasas

3. NO SEMPRE S’ADAPTEN AL TEU TERRENY:

Abans de decidir-te per una casa prefabricada hauràs de tenir molt clar que aquesta s’adapta al teu terreny (pendents, vistes, accessos, possibilitat de connexió amb els subministraments…) ja que no totes les cases prefabricades són apropiades per a tots els terrenys i la feina d’adaptació del terreny a la casa pot ser molt costosa (i no sol tenir-se en compte en el preu inicial de l’habitatge prefabricat) i a vegades resulta fins i tot impossible.

Recomanem altament realitzar un bon estudi de viabilitat abans de decidir-te per una casa prefabricada igual que sempre fem en el moment de realitzar un projecte d’arquitectura per una casa d’obra convencional.

 A més, a favor d’una casa de construcció convencional hem de dir que aquestes poden construir-se pensant en realitzar un ús eficient dels recursos naturals d’il·luminació i calefacció així com utilitzar sistemes de reducció del consum d’energia mitjançant l’emplaçament adequat sobre el terreny. Amb una casa prefabricada, pre-construïda sense tenir en compte el terreny, això es complica molt.

 

casas prefabricadas pros y contras
Imatge de casa prefabricada via Evolucasa

4. MÉS DIFICULTAT PER TROBAR FINANCIACIÓ:

Al ser encara un model molt nou al nostre país, són pocs els bancs que ofereixen crèdits hipotecaris amb condicions semblants als facilitats per a la construcció d’una casa convencional. El fet que les cases prefabricades es puguin desmuntar i traslladar fa que encara se les consideri com a bens mobles i no com a bens immobles i per això la majoria d’entitats bancaries només facilitaran un crèdit (si la casa té un projecte d’execució i de llicència d’obres) i no una hipoteca.

casas prefabricadas ventajas e inconvenientes
Imatge de casa prefabricada via Modular Home

viviendas prefabricadas inconvenientes
Imatge de casa prefabricada via Obox Housing

camarabonastre_staanna_02
Casa d’obra nova, en mètode de construcció tradicional. De Càmara·Bonastre.

 

Fins aquí els 4 avantatges i els 4 inconvenients més importants que des de Càmara·Bonastre considerem que han de tenir-se en compte, analitzar i valorar abans de decidir-se per la compra d’una casa prefabricada.

No podíem acabar aquest post sense mencionar que una opció ideal seria la que es troba entre les dues: Una casa dissenyada a mida construïda amb elements prefabricats. Aquesta alternativa consisteix en projectar una casa amb un disseny exclusiu i personalitzat adaptat a les necessitats de les persones que hi viuran i tenint en compte les condicions del terreny però construir-la a partir de peces prefabricades de forma industrial, creades en exclusiva per aquest disseny que finalment es munten sobre el terreny.

Si t’interessa aquesta última opció o si tens dubtes o qualsevol pregunta relacionada amb els pros i els contres de les cases prefabricades, serà un plaer comentar-ho junts. Escriu-nos o truca’ns!