Ciment polit, parquet, microciment, terra laminat, gres porcelànic… Són moltíssimes les opcions disponibles al mercat per al nou paviment de la teva llar! I la seva elecció es converteix en una de les decisions clau quan t’enfrontes a una reforma. El paviment és un element determinant que marcarà la personalitat de l’ambient final i al mateix temps juga un paper funcional molt important. Per això, abans de decantar-nos per una opció o una altra, serà important tenir en compte diversos factors, més enllà dels purament estètics.

Com trobar l’equilibri entre el que ens agrada i el que realment necessitem per a casa nostra? Intentarem a continuació dissipar alguns dubtes.

És evident que no serà el mateix escollir el paviment per a una cuina o un bany que per a un passadís, una habitació infantil o una sala… cada espai requereix respondre a unes necessitats concretes i hem d’escollir un paviment que s’adapti a elles ja que si no encertem en l’elecció podem veure’ns obligats a haver de canviar-lo poc temps després…

Elements com el tràfic previst a la zona, l’ús que se li donarà a l’espai, les condicions d’humitat i temperatura a les que es sotmetrà així com el temps i el mètode d’instal·lació de cada tipus de paviment seran determinants juntament amb les preferències estètiques de cada persona.

elegir pavimento

Imatge de Vives Ceràmica

A continuació t’expliquem, d’una forma clara i pràctica, les característiques més importants dels 5 tipus de paviments principals que des de Càmara·Bonastre recomanem. La nostra prioritat és sempre la consecució de l’equilibri entre requisits estètics, funcionals i econòmics del nostre client:

1. Paviments continus: Microciment o Auto-anivellant industrial

La característica comuna d’aquest tipus de paviments és l’absència de juntes, encara que existeixen matisos en aquest sentit… Hi ha una gran varietat de paviments continus composats a base de diferents materials com formigó, ciment, resina, poliuretà… però entre totes les opcions, des de Càmara·Bonastre, solem decantar-nos per l’auto-anivellant industrial molt semblant al conegut microciment i al ciment polit però amb millors propietats. Mentre que l’auto-anivellant industrial compleix amb quasi l’absència de juntes, el ciment polit o el microciment precisen de juntes per les que es tendeix a esquerdar el material. Es pot aplicar sobre superfícies com rajoles, gres… amb el gran avantatge que només augmentem el gruix del paviment menys d’un centímetre i obtenim un terra llis i continu a tot l’espai. A més, les seves últimes capes de resina li donen una major durabilitat i resistència amb l’opció d’escollir entre un acabat brillant, setinat o mate.

cemento pulido

Paviment d’auto-anivellant industrial en un restaurant. Projecte Barcelona Bagels de Càmara·Bonastre

suelo microcemento

Microciment. Imatge de Pinterest. 

Per què el recomanem?

 • Por aplicar-se sense limitacions ni talls visuals sobre qualsevol tipus de superfície permetent unificar el paviment dels diferents espais de la llar.
 • El seu cost és ajustat en comparació amb altres paviments.
 • Ofereix una instal·lació ràpida.
 • Per la seva gran resistència a l’ús.
 • Per la seva facilitat de manteniment.
 • Per la seva resistència a la humitat.
 • Per ser altament resistent als impactes així com a les taques d’oli.
 • Ofereix una gran varietat d’acabats i colors.

Ideal per a…

 • Espais als que se’ls vulgui donar un toc industrial i inclús rústic.
 • Per a qualsevol ambient, incloses les cuines i els banys.
 • Per a zones de tràfic freqüent.
 • Per a zones on es vulgui potenciar la sensació d’amplitud ja que l’absència de punts de ruptura fomenten aquest efecte.

2. Gres porcelànic:

Des de la seva aparició als anys 80 el gres porcelànic ha suposat una revolució tant per les seves característiques tècniques com per les seves múltiples possibilitats estètiques: Des del gres porcelànic imitació fusta que està triomfant a moltes llars que busquen resistència i fàcil manteniment sense prescindir de la semblança a la fusta, fins al gres imitació hidràulic que s’ha convertit en tendència per a les zones de bany i cuina.

porcelanico imitacion madera

Gres porcelànic imitació fusta. Imatge de Marazzi.

mosaico hidráulico

Gres hexagonal imitació hidràulic. Reforma integral d’un habitatge. Projecte AG, per Càmara·Bonastre

A més, el gres porcelànic millora moltíssim la fragilitat del gres convencional molt sensible a cops que poden aixecar la capa de la superfície deixant a la vista la massa inferior.

cemento pulido

Gres porcelànic en to gris ciment a la planta baixa. Projecte Santa Anna. Obra nova, de Càmara·Bonastre.

Cal dir que no és el paviment més econòmic ja que la matèria prima es sotmet a tractaments tèrmics i la seva instal·lació requereix un ciment cola especial que té un cost superior a l’utilitzat amb el gres convencional o altres paviments. Actualment hi ha una gran varietat de textures, colors i mides que fan que sigui una opció molt temptadora per a la seva elecció.

gres porcelánico

Gres porcelànic aplicat al paviment d’un bany. Projecte Santa Anna de Càmara·Bonastre

Per què el recomanem?

 • Pel seu fàcil manteniment ja que és molt resistent als agents químics i als productes de neteja.
 • Per la seva duresa i la seva resistència
 • Perquè té una porositat mínima i per tant és impermeable sent molt resistent a la humitat.
 • Per ser un excel·lent acabat si tenim calefacció radiant al terra.
 • Perquè el seu aspecte es manté tot i els canvis bruscs de temperatura o humitat.
 • Perquè és molt fàcil de netejar: només amb una mica d’aigua es manté el seu color i la seva brillantor.
 • Per la gran varietat d’opcions estètiques que ofereix facilitant l’adaptació del paviment als gustos únics de cada persona.

 

Ideal per a…

 • Llars amb nens i/o mascotes.
 • Zones amb molt tràfic com zones de pas, cuina o bany.
 • Zones exposades a temperatures extremes com pot ser una zona exterior.
 • Zones exposades a la humitat o zones on és necessari netejar amb més freqüència com pot ser el cas d’una cuina.
 • Zones on es preveu que es poden produir rascades o cops.

 3. Terra laminat o parquet sintètic

 És una de les opcions més versàtils del mercat per la seva resistència, la seva variada oferta estètica i per la seva facilitat d’instal·lació que repercuteix sobre el seu cost, dels més baixos entre els paviments, tot i que existeix una franja àmplia. El seu punt dèbil són les juntes que poden obrir-se i accelerar el deteriorament del paviment si la instal·lació no s’ha fet de forma meticulosa. Per evitar-ho, s’acostuma a col·locar l’opció de lames viselades als quatre costats les quals són més duradores sota canvis de temperatures i dilatacions. Però, per contra, ofereix una elevada resistència a les taques, a la humitat i a les rascades.

Igual d’important serà escollir un bon terra laminat com la seva base, que ens aïllarà tèrmicament i acústica.

Un consell: Com més densitat (kg/ m3) tingui el paviment laminat, més qualitat, més capacitat de resistència a substàncies adverses i per tant major longevitat.

pavimento parquet sintético

Parquet sintètic. Imatge d’Habitissimo.

gres porcelánico imitación hidráulico

Parquet sintètic combinat amb gres porcelànic. Projecte AG, de Càmara·Bonastre.

parquet laminado

Parquet sintètic al projecte Santa Anna, obra nova de Cámara·Bonastre

 

Per què el recomanem?

 • És el tipus de paviment més econòmic per la seva facilitat d’instal·lació podent-se muntar sobre altres terres existents. De totes maneres, recomanem sempre retirar si és possible el paviment anterior per no generar sobre càrregues que puguin afectar a l’estructura.
 • Rapidesa i senzillesa d’instal·lació.
 • Té bones propietats acústiques absorbint per exemple el soroll de l’impacte al terra com talons, cops de joguines etc.
 • Ofereix una imitació de la fusta molt encertada.
 • El seu manteniment és senzill.
 • L’acabat sintètic és més dur que la fusta real motiu pel qual resisteix millor als cops i rascades així com a les taques o inclús, els de gama més alta, a les cremades de cigarrets.

Ideal per a… 

 • Espais que es vulguin dotar de gran calidesa per la seva imitació a fusta natural.
 • Zones de tràfic elevat.
 • Zones que hagin de suportar humitat com banys o cuines. Existeixen opcions amb PVC i especials per al contacte amb aigua o gels per segellar les seves juntes.
 • Cases de famílies amb nens.
 • Cases amb animals domèstics.

 

 3. Parquet flotant

Aquest tipus de paviments són els més semblants als parquets de fusta massissa i inclús els superen en algunes propietats. Estan composats per diverses capes de fusta on les del mig acostumen a ser de fusta resistent i més econòmica mentre que la superior és de fusta noble i acostuma a incorporar tractaments que els fan especialment resistents.

pavimento parquet flotante

Parquet flotant clar. Imatge de espacioystyle.blogspot.com.ar

parquet flotante

Parquet flotant fosc. Imatge de Pinterest.

Per què el recomanem:

 • Perquè és molt resistent a l’abrasió i als rajos ultra violetes preservant el color durant més temps.
 • Perquè és més resistent que el laminat a les deformacions per efectes de la humitat i la temperatura.
 • Si el gruix de la fusta ho permet, es pot polir en una o dues ocasions durant la seva vida útil.

Ideal per a…

 • Llars ubicades en zones de fred o amb molta humitat.
 • Cuines i banys que busquin un aspecte molt càlid.

 

5. Pedres naturals

Una de les més comunes és el marbre. Aquest tipus de materials solen caracteritzar-se per la seva falta de calidesa motiu pel qual serà necessària contra restar-ho amb elements decoratius que aportin confort.

Les seves característiques originals poden alterar-se amb facilitat si no es segueix un manteniment adequat i el seu preu i col·locació és elevat però, per contra, són molt resistents i l’aspecte natural que ofereixen és insuperable.

pavimento piedra natural

Perdra natural a un bany. Imatge de Estiloydeco.com

pavimento marmol

Paviment de marbre. Imatge de Levantina. 

Per què el recomanem?

 • Ofereix gran diversitat d’acabats i qualitats.
 • És molt resistent al pas del temps i a factors climatològics externs.
 • Ofereix un bon equilibri entre opcions estètiques, funcionals i costos.

Ideal per a…

 • Zones exteriors.
 • Llars que busquin un ambient amb solera.
 • Cuines i banys.

  

Esperem haver-te ajudat a dissipar algun dels dubtes sobre les múltiples opcions que es presenten en el moment d’escollir el nou paviment per a la teva llar i que si et trobes davant d’una reforma, el moment de prendre aquesta important decisió sigui, almenys, una mica més senzill!