El passat 5 de març va ser el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica. Encara que se li haurien de dedicar tots els dies de l’any a aquest tema, ens va servir per a recordar la cada vegada major necessitat d’imposar criteris i mesures que aportin qualitat i compromís amb un medi ambient molt castigat. Avui, reflexionem amb tu sobre com trobar l’equilibri perfecte entre confort i estalvi energètic.

 

càmarabonastre_eficienciaenergética_comoencontrarequilibrioperfectoconfortyahorroenergeticoImatge de Repsol

 

Habilitar una llar per a reduir la despesa energètica és necessari no únicament per a qüestions econòmiques, sinó també per a la preservació del medi ambient i per a la nostra pròpia salut. Una mala climatització a casa pot contaminar enormement l’aire que respirem i augmentar les emissions de CO2. A aquesta contaminació originada als espais tancats se la coneix, segons la OMS, com a “síndrome de l’edifici malalt”. Així doncs, el futur per a preservar el medi ambient ha d’anar encaminat a la construcció i a la potenciació dels edificis de consum quasi nul. Però, quines són les maneres d’aconseguir-ho?

 

CANVIAR FINESTRES I PORTES

És molt important habilitar la nostra llar amb finestres i portes d’altes prestacions, així com amb un excel·lent aïllament tèrmic. És important no oblidar segellar bé les escletxes de les finestres amb ribets per evitar possibles fuites d’aire. També es recomana ubicar les finestres en els punts on hi hagi més llum natural i durant el màxim d’hores durant el dia per tal d’aprofitar tota aquesta energia.

A Càmara Bonastre precisament ho vam portar a la pràctica per trobar l’equilibri perfecte entre confort i estalvi energètic. En una de les nostres últimes reformes integrals, vam adaptar les finestres amb un sistema d’aïllament tèrmic amb gruixos de fins a 6 i 8 cm.

 

càmarabonastre_laeficienciaenergética_equilibrioconfortyahorroenergeticoImatge de Casahaus

càmarabonastre_eficienciaenergética_confortyahorroenergeticoImatge de Casahaus

CamaraBonastre_StaAnna_01Imatge de la reforma “Santa Anna

 

REGULAR LA CALEFACCIÓ I L’AIRE CONDICIONAT

A la llar s’ha de regular la temperatura adequada en funció de les diferents èpoques de l’any. A l’hivern no es recomana sobrepassar els 20º i a l’estiu 26º seria el màxim recomanable. S’ha de tenir en compte que un ús descontrolat de la calefacció i l’aire condicionat pot incrementar el consum al voltant d’un 7%.

Una altra forma d’aconseguir de forma natural ventilació per a la llar és col·locar una finestra automàtica a la coberta que permeti la renovació de l’aire. Cosa que també hem realitzat a Càmara Bonastre i dóna fantàstics resultats!

 

càmarabonastre_eficienciaenergética_equilibrioconfortyahorroenergeticoImatge de emoble.es

càmarabonastre_ahorroenergéticoImatge de Delikatissen

CamaraBonastre_StaAnna_22Imatge del projecte de “Santa Anna

 

SUBSTITUIR LES BOMBETES TRADICIONALS

Les bombetes de baix consum o LED, consumeixen menys del 10% que les làmpades al·lògenes. Aquest senzill canvi pot semblar car donat que el preu d’aquestes lluminàries és superior a les bombetes estàndard tot i que s’ha de saber que la vida útil dels LED és molt major, l’encesa és immediata i a més, acostumen a estar en garantia per si hi ha qualsevol problema.

Se’ns dubte, un canvi que apliquem sempre que és possible a les nostres reformes!

 

càmarabonastre_eficienciaenergéticaImatge Habitissimo

 

càmarabonastre_eficienciaenergéticaconfortyahorroenergeticoImatge Bombillasdeahorro

Àngel-Guimerà_25Utilització de leds a un dels nostres últims projectes

 

BAIXAR EL CALEFACTOR D’AIGUA

No és estrany que els calefactors tinguin establerta una temperatura mitjana d’aigua de 60º. Aquesta calor pot arribar a ser molt perjudicial per a les canonades i realment innecessària per al nostre ús diari. Així doncs, una solució molt útil per a trobar l’equilibri perfecte entre confort i estalvi energètic pot ser reduir-ne la temperatura a uns 40º com a màxim i utilitzar aigua freda de tant en tant per a fregar o inclús per a dutxar-se. Ara bé, això no serà un inconvenient en el cas que l’aigua calenta s’aconsegueixi a través d’energies renovables com la solar, pràctica implementada a la reforma de Santa Anna.

 

UTILITZAR CORTINES I CATIFES

Tenint en compte que tant el fred com la calor es transmeten a través de les finestres i el terra, l’ús de catifes i cortines pot reduir fins a un 25% la factura de la calefacció. Solució fàcil, veritat?

 

càmarabonastre-eficienciaenergética-confortyahorroenergeticoImatge de Apartmenttherapy

càmarabonastre_eficienciaenergética_comoencontrarconfortyahorroenergeticoImatge de Serenebohemian

 

càmarabonastre_eficienciaenergética_confortahorroenergéticoImatge de Habitissimo

 

Aquestes fàcils solucions són només algunes de les maneres de garantir l’eficiència energètica i aconseguir l’equilibri perfecte entre confort i estalvi energètic. Com veieu, a Càmara Bonastre ja hem intentat aplicar aquests consells als nostres projectes i aportar així un gra de sorra a la cura del medi ambient. Si tens qualsevol dubte sobre el tema, necessites que t’ajudem a portar-ho a la pràctica o vols simplement explicar-nos alguna cosa, no dubtis en escriure’ns!